Wat is orthopaedie?

 

 

 

De orthopaedisch chirurg behandelt aangeboren afwijkingen, groeistoornissen en de gevolgen van ongevallen, zowel in de acute fase als bij restafwijkingen na een ongeval. Daarnaast kunnen allerhande ziekten (bijvoorbeeld kanker) gevolgen hebben voor het skelet en ook dan kan de orthopedisch chirurg dit behandelen. Ook richt de orthopedisch chirurg zich op arbeidsgerelateerde aandoeningen en sportblessures. Ten slotte kan de orthopaedisch chirurg een belangrijke rol spelen bij het behandelen van degeneratieve aandoeningen, vooral bij slijtage van de gewrichten. Aan het vervangen van gewrichten, zoals de heup, knie en de enkel, heeft de moderne orthopedie voor een deel haar bekendheid te danken

Het woord Orthopaedie is opgebouwd uit Orthos (recht) en Pais (kind). In het Grieks is een werkwoord: paideuoo/paideuein. Het is weliswaar afgeleid van pais maar beperkt zich niet meer tot kinderen. Het betekent opvoeden, trainen, corrigeren, in meer algemene zin.

Het woord orthopaedie is een bedenksel uit het midden van de 18e eeuw (ws. uit Frankrijk) en het betekent: recht sturen, dus niet alleen van kinderen maar ook van volwassenen.

 

  voet en enkel orthopaedie

 

De voet en enkel orthopaedie heeft een toenemende belangstelling, mede gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling van afwijkingen op dit gebied. de behandeling kan bestaan uit conservatieve behandeling, door middel van bijvoorbeeld inlays, aangepaste schoenen, revalidatie, etc. Soms is een operatieve behandeling nodig. Welke ingreep nodig is, is afhankelijk van de soort aandoening, de leeftijd van de patient, en bijkomende aandoeningen/ziekten. Aan de linkerzijde in het menu vind u links naar orthopaedisch chirurgen met voet en enkel aandoeningen als aandachtsgebied, gesorteerd op stad. Tevens vind u informatie over diverse aandoeningen en links naar patientenverenigingen en -organisaties.